COMPROMISURILE OMULUI CONTEMPORAN

 

Motto: “Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca omul bun să nu facă nimic.”  Edmund Burke

Omul zilelor noastre a ajuns să trăiască într-o lume bolnavă, deşi cel mai adesea nu conştientizează aceasta. Existăm într-o societate dominată de lupta pentru bani, avere, faimă, etc. Majoritatea oamenilor supravieţuiesc într-o lume în care a fuma, a bea până la inconştienţă sau a te droga sunt realităţi acceptate cu indiferenţă, ca parte a unei normalităţi, a banalului sau, cel mult a faptului divers.

Suntem prea puţin conştienţi de adevărata dimensiune a decăderii fiinţei umane, de formele complexe şi de efectele reale ale acestui adevărat dezastru spre care se îndreaptă omul, şi nu suntem mai deloc conştienţi de cauzele acestui continuu declin.

Prezentul material (ce însumează o serie de informaţii publice de dată recentă - statistici, sondaje, cercetări ştiinţifice) doreşte să ajute la o obiectivare a condiţiei omului contemporan, la conştientizarea decăderii fiinţei umane, a gradului de pervertire a naturii sale esenţiale, pentru ca cei ce acum ştiu şi pot să acţioneze într-un sens profund benefic pentru regenerarea umanităţii, să o şi facă, fără întârziere. 

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

a) ALIMENTAŢIE

Motto: “Cantitatea optimă de carne pe care ar trebui să o consume un om este: zero!” (dr. Walter Willet, Universitatea Harvard)

11 septembrie 2001 - o zi care a intrat în istorie. Dacă privim la scenele catastrofei de la World Trade Center putem vedea foarte clar că tragedia şi suferinţa umană impresionează diferit, în funcţie de modul în care se produce (sau, mai bine zis, de modul în care informaţia este - “filtrată” de presă. Când e spectaculoasă, când are drept cauză cel mai mare atac terorist din istorie, ea stă pe buzele tuturor, e zugrăvită cu imagini apocaliptice pe primele pagini ale ziarelor şi apare în prim-planul programelor TV. Când însă e comună, tăcută, trece nebăgată de seamă, chiar dacă este la fel de ucigătoare şi adeseori ar putea fi evitată.

Aparent, totul decuge normal: zilele trec fără evenimente deosebite, iar rutina creează o falsă stare de disconfort însă, dincolo de tragedia din S.U.A. - fără a  încerca o minimalizare a acesteia - pe toţi ne pândeşte o altă tragedie, cel puţin la fel de gravă, care loveşte pe o scară mult mai largă şi în mod continuu, deşi mult mai subtil. Nu, nu vă gândiţi la avioane cu terorişti sinucigaşi. Inamicul este mult mai aproape de noi decât ne imaginăm cei mai mulţi. Asemeni unui cal troian, el se infiltrează în chiar natura noastră, devine o parte din noi cu fiecare obicei nesănătos pe care îl cultivăm (sau care este cultivat în noi, în mod insidios - zilnic, moment de moment - prin reclamele de publicitate, la TV, radio, în ziare, pe străzi, n.n).

Vreţi să fiu mai explicit? Ei bine, iată cei mai de temut “terorişti” pe care îi ocrotim adesea ca pe copiii noştri: fumatul, consumul de băuturi alcoolice şi droguri, sedentarismul, consumul de alimente bogate în colesterol şi grăsimi animale, stresul, emoţiile negative şi mulţi, mulţi alţii asemenea lor. Rezultatul? Aproape 500 de victime răpuse zilnic în ţara noastră de bolile cardiovasculare (deşi 50-80% ar putea fi prevenite), peste 100 de români ucişi zilnic de diferite forme de cancer (în condiţiile în care cel puţin 75% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite…). Şi asta referitor doar la primele două cauze de deces din România de azi…     

De ce nu scriu ziarele despre această tragedie? De ce nu suntem avertizaţi la fiecare emisiune TV de ştiri despre pericolul iminent care ne pândeşte? Oare pentru că ne-am obişnuit cu această situaţie? Sau poate ne imaginăm că de murit tot trebuie să murim de ceva, în cele din urmă? Nu cred. Mai degrabă mi se pare că aceşti ‘terorişti’ au devenit o parte din noi; am ajuns să ne identificăm cu ei atât de mult, încât ne este teamă să-i pedepsim, să-i anihilăm.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de această diversiune extrem de subtilă. Alegeţi chiar de astăzi să eliminaţi, rând pe rând, toţi ‘caii troieni’ din stilul dumneavoastră de viaţă. Nu numai că veţi trăi mai mult, dar abia atunci veţi descoperi adevărata plăcere şi frumuseţe a vieţii. Succes!

 

Pâinea noastră cea de toate zilele…

Alimentele de bază: cancerigene

Pâinea albă, diferitele produse din cartofi (chips-urile, cartofii prăjiţi), precum şi alimentele supraprelucrate termic sunt mult mai nocive pentru sănătatea oamenilor decât s-a crezut până acum. Acestea sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Stockholm şi Administraţia Naţională pentru Alimentaţie din Suedia, în urma unor studii recente, care au dus la descoperirea în alimentele de bază a unui nivel neobişnuit de ridicat al unei substanţe cancerigene, acrilamida.

Acrilamida, care este folosită în doze infinitezimale în tratarea apei potabile, poate, în cazul în care este consumată în exces, să afecteze sistemul nervos, să provoace impotenţă, paralizie sau cancer, au explicat în cadrul unei conferinţe de presă extraordinare oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm şi de la Administraţia Naţională pentru Alimentaţie din Suedia.

Dr. Margareta Toernqvist a precizat că echipa sa de cercetători a detectat un nivel de un microgram de acrilamidă în 0,5 g. de chips-uri şi în 2 g. de cartofi prăjiţi. Un nivel ridicat al acestei substanţe a mai fost găsit şi în alte alimente (bogate în glucide) fripte, prăjite sau pregătite la temperaturi mari.

În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) recomandă limitarea consumului de acrilamidă la un microgram pe zi, în apa potabilă, dr. Toernqvist estimează că fiecare persoană, în lume, consumă “de zeci de ori mai mult” decât nivelul admis: 980 de micrograme de acrilamidă pe kilogram în cazul chips-urilor, 410 la cartofii prăjiţi şi 280 în biscuiţi!

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

Alimentele cancerigene

Autorităţile suedeze consideră concen-traţiile de substanţe toxice aflate în alimente care pot provoca maladii grave sunt suficient de alarmante pentru a convoca o conferinţă de presă, fără a mai aştepta publicarea rezultatelor acestor cercetări în revistele ştiinţifice de specialitate. Totuşi, oficialii nordici nu şi-au exprimat intenţia de a formula recomandări mai severe pentru a determina consumatorii să-şi schimbe obiceiurile alimentare. Se ştie că în afacerile cu produsele alimentare incriminate de aceste cercetări sunt investite sume foarte mari de bani. Această situaţie duce la presiuni ale marilor  reţele de comercializare (care finanţează oameni politici şi curente de opinie care să le permită dezvoltarea afacerilor) la adresa autorităţilor. Un reprezentant al Administraţiei Naţionale pentru Alimentaţie a subliniat că recomandările existente în acest domeniu rămân valabile: “Mai multe legume şi cereale şi mai puţini cartofi prăjiţi şi chips-uri”.

Un toxicolog din cadrul aceleiaşi instituţii a estimat că cifra cazurilor de cancer imputabile acrilamidei (compus  chimic care produce numeroase efecte nocive în corp)  este cuprinsă între 200 şi 600 pe an în Suedia!

 

Şi englezii confirmă prezenţa sub-stanţelor cu potenţial cancerigen în unele alimente

Autorităţile sanitare britanice The Food Standards Agency (F.S.A.) au confirmat studiul suedez care a arătat că o substanţă cu potenţial cancerigen se găseşte în cantităţi semnificative în anumite alimente ce conţin hidrocarbonaţi. F.S.A. a confirmat faptul că acrilamida - substanţă cu potenţial cancerigen - există în alimentele bogate în hidrocarbonaţi, dintre care amintim pâinea, chips-urile, cartofii prăjiţi. Din acest motiv, F.S.A. a recomandat oamenilor să  respecte o dietă echilibrată,  care să includă multe fructe şi legume.

Acest studiu britanic este primul care confirmă cercetările suedeze, care au provocat temeri la nivel mondial dezvăluind că acrilamida este prezentă în cantităţi semnificative în alimentele bogate în hidrocarbonaţi, în condiţiile în care acestea sunt pregătite la temperaturi înalte.

“Orice aliment care conţine glucice şi proteine şi care suferă un tratament termic - în cazul produselor alimentare coapte, prăjite, fripte - poate conţine acrilamida.  Se cunoaşte de mult timp faptul că, în timpul tratamentelor termice intense şi neprotejate (relaţie timp-temperatură) se formează compuşi de tipul melanoidinelor (de culoare brun-negru), despre care studiile ştiinţifice au arătat că pot fi cancerigene, provocând mutaţii genetice şi anomalii cromozomiale în celule şi hematii”, a explicat dr. ing. Nastasia Belc, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Ce am putea face ca să ne ferim de aceste pericole descoperite în ultimul timp de către cercetătorii în domeniul medical? Deocamdată, cercetătorii ne îndeamnă spre “mai multe legume şi cereale şi renunţarea pe cât posibil la cartofii prăjiţi şi chips-uri”.

Din nefericire, România cunoaşte o evoluţie progresivă a cazurilor de cancer după anul 1989, iar una dintre explicaţii ar putea fi şi schimbarea în rău a obiceiurilor alimentare (multe obiceiuri proaste preluate de la modelele promovate de mass-media occidentală, care nu are interes să promoveze bunele obiceiuri ci doar produsele sau producătorii care aduc profit mai mare).

 

Pâinea albă este cancerigenă

În urma analizării substanţele chimice adăugate artificial în alimente, specialiştii Institutului de Cercetări Alimentare din România avertizează: pâinea albă este cancerigenă!

Specialiştii nutriţionişti români au ajuns la concluzia că mâncarea de bază a românilor, pâinea albă, este un produs care predispune la boli grave. În timp, consumul frecvent de pâine albă accelerează procesul îmbătrânirii şi al îmbolnăvirii, favorizând chiar apariţia cancerului de colon. Iată de ce pâinea albă ar trebui scoasă cât mai mult posibil din consum. La această concluzie specialiştii Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti au ajuns după cercetări amănunţite.

Iată câteva dintre concluziile acestor studii rezumate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Forestiere:

Pâinea este un produs extrem de complex, care trebuie să conserve într-un mod cât mai perfect materiile prime din care provine. Pâinea albă are la bază o materie primă agroalimentară valoroasă - grâul, o adevărată minune de la Dumnezeu, prin complexitatea de substanţe ce le conţine. Grâul conţine fibre alimentare, micro şi macroelemente, glucide, proteine, vitamine şi enzime, fiind astfel un aliment perfect. Aceste calităţi ale grâului sunt eliminate însă din dorinţa de a face pâine albă. În cazul aşa numitelor franzele albe pe care le mănâncă masiv românii (după unele studii, românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine din Europa, în timp ce în alte ţări, datorită obiceiurilor alimentare specifice, consumul de pâine este mult mai redus),  la procesul de prelucrare sunt eliminate din grâu componente foarte valoroase: este îndepărtată tărâţa şi odată cu ea complexul vitaminic B, sunt eliminate fibre alimentare (celuloza, hemiceluloza), micro şi macroelemente - calciu şi fosfor, plus o parte din proteine.

În pâinea albă rămâne doar amidonul, ce este un aliment profund dezechilibrant nutriţio-nal. După cum am amintit, consumul zilnic de pâine albă produce dezechilibre metabolice, favorizând apariţia obezităţii şi, mai grav, a cancerului de colon. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare afirmă, în urma studiilor realizate, că pâinea albă ajunge la cumpărător sub forma unui produs rafinat, constituit din amidon, al cărui component monomeric este glucoza. De fapt, mâncăm o glucoză. Chiar dacă înghiţim amidon, tubul digestiv îl transformă în glucoză. Glucidele în exces nu se asimilează dacă nu au şi complexul vitaminic B (ce a fost eliminat prin prelucrare odată cu tărâţele). Tocmai datorită dezechilibrului nutriţional, simplitatea produsului dezvoltă excesiv microflora de putrefacţie din intestin, care la rândul ei generează metaboliţi cancerigeni ce favorizează apariţia cancerului de colon. De aceea, recomandarea prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă să fie evitată  pâinea albă.

 

Pâinea albă este cancerigenă

Gheorghe Mencinicopschi mai spune că a încercat să avertizeze asupra acestui pericol de mult timp, dar conducătorilor, indiferent de culoare politică, nu le pasă de această situaţie. S-au semnat convenţii internaţionale care îi obligă să supravegheze ca hrana populaţiei să fie sănătoasă, pentru ca astfel şi locuitorii să fie sănătoşi, dar informarea oamenilor şi măsurile concrete în acest domeniu sunt aproape inexistente, a concluzionat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

Pâinea albă dăunează vederii

Un studiu realizat de o echipă mixtă americano-australiană a relevat faptul că amidonul rafinat conţinut de pâinea  albă şi de unele produse de panificaţie a dus la apariţia unui număr din ce în ce mai mare de cazuri de miopie în ultimii 200 de ani. Miopia (afecţiune în cazul căreia ochii nu mai disting clar obiectele aflate la distanţă) a devenit o boală a ultimelor secole, fiind întâlnită cu precădere în ţările industrializate în care se utilizează alimente rafinate.

Cercetătorii au explicat că amidonul rafinat, conţinut în special de pâinea albă, dar prezent şi în alte produse cum ar fi jeleurile, budincile şi alte dulciuri, este digerat foarte repede, ceea ce determină pancreasul să producă un nivel mai mare de insulină pentru a dizolva zaharurile produse. Nivelul ridicat de insulină afectează în mod negativ o proteină esenţială în procesul de creştere şi care este responsabilă în special de acuitatea vizuală şi de starea de sănătate a ochilor. Această transformare în activitatea pancreasului este transmisă din generaţie în generaţie şi agravată de consumul de amidon rafinat.

Loren Cordain, de la Universitatea de Stat din Colorado şi Jennie Brand Miller de la Universitatea din Sydney, au declarat că această determinare este clară şi explică astfel faptul că 30% dintre europeni suferă în prezent de miopie.

 

Carnea roşie produce cancer

Regimurile alimentare bogate în carne roşie cresc cu 3,6% riscul apariţiei cancerului de esofag şi dublează “şansele” de producere a cancerului de stomac, se arată într-un studiu american publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul a arătat că mai multe tipuri de regim alimentar, mai ales cel bogat în carne roşie, cresc riscul apariţiei cancerului de stomac şi esofag, a precizat echipa de cercetători condusă de Mary Ward şi Honglei Chen de la Centrul Naţional de Cercetări privind Cancerul din Boston.

În momentul de faţă, în Europa, decesele cauzate de cancerul digestiv ocupă locul al doilea după cele datorate afecţiunilor cardiovasculare. Specialiştii apreciază că mortalitatea provocată de cancerul digestiv va trece, peste un deceniu, pe locul întâi. Se estimează că, în anul în curs, în lume vor fi 3 milioane de cazuri de cancer digestiv, dintre care 2,2 milioane se vor solda cu deces.

La Iaşi, de pildă, a declarat prof. dr. Carol Stanciu, şeful Clinicii de gastroenterologie de la Spitalul “Sf. Spiridon”, frecvenţa este de o îmbolnăvire în fiecare zi (altfel spus, în fiecare zi un ieşean se îmbolnăveşte de cancer digestiv), faţă de situaţia din urmă cu două decenii, când se înregistrau 3-4 cazuri pe an. Fenomenul, de-a dreptul îngrijorător, este greu explicabil. Se crede că, între altele, de vină ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare şi trecerea la alimentele de tip fast-food.

Iată că noile descoperiri ştiinţifice  ale cercetărilor ame-ricani explică, în sfârşit, una din cauzele reale ale apariţiei cance-rului digestiv: consumul de carneÎn schimb, o alimentaţie bogată în fructe, legume şi cereale poate reduce riscurile apariţiei cancerului, după cum  subliniază şi cercetătorii americani. Îndeosebi în S.U.A., carnea a început să devină un real pericol nu numai din cauza aditivilor şi conservanţilor, ci în primul rând din cauza hormonilor folosiţi pentru creşterea animalelor, din cauza bacteriei E-coli şi datorită bolii “vacii nebune”. Acesta este motivul pentru care din ce în ce mai mulţi tineri americani îşi “şochează” părinţii prin adoptarea de drastice regimuri vegetariene. Conform unui sondaj realizat de revista Time, la ora actuală în S.U.A. trăiesc peste 10 milioane de vegetarieni, în timp ce alţi 20 de milioane de americani au urmat regimul vegetarian în mod temporar.

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

Băuturile zilelor noastre

Atenţie la tartrazină!

Dulciurile şi produsele răcoritoare sunt destinate în special copiilor şi, pentru a fi mai ispititoare,  ele au nevoie de coloranţi cât mai atrăgători. Aceştia sunt nocivi pentru sănătate, determinând deficienţe în vitamina B6 şi zinc şi chiar apariţia, în timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E-102, acceptat de legislaţia românească, dar interzis în Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Olanda.

Conform unui studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, s-a constatat că pe piaţa românească există anumite produse, destinate în special copiilor, care conţin acest colorant:

1) Băuturi răcoritoare: Kick de portocale, Prigat Orange Light, Fanta Exotic, Mirinda, Orange, etc;

2) Dulciuri: bomboanele Ciclete cu aromă de zmeură, bomboanele Kathy Lemon, budinca cu gust de vanilie, bomboanele gumate Sugus Exotic, acadelele Chupa Chups, Bega - baton cu spumă şi jeleu de lămâie, jeleurile Kroky Mania (jeleuri Silvana, drajeuri de caise, zmeură sau portocale) etc.

 

Efecte negative asupra sănătăţii

Acest colorant numit tartrazină  determină o reacţie de intoleranţă la aproximativ zece oameni dintr-o mie, care se manifestă prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpură şi chiar şoc anafilactic.

Persoanele alergice la aspirină sunt alergice şi la tartrazină. Acest colorant se elimină preponderent prin bilă, deci persoanele cu afecţiuni la nivelul vezicii biliare pot avea probleme de sănătate din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazină.

Consumul produselor care conţin tartrazină determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc, ceea ce declanşează probleme mai ales femeilor. S-a constatat că vitamina B6 este implicată în metabolismul progesteronului, care la rândul său are un rol important în procesarea excesului de estrogen. În acest fel, datorită deficitului de vitamina B6, femeile cu probleme hormonale pot să dezvolte în timp diferite tipuri de tumori (cum ar fi de exemplu fibroamele).

Asociaţia pentru Protecţia Consuma-torilor din România solicită autorităţilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel puţin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat că dozele mari de tartrazină determină modificări histologice (adică la nivel de ţesut)  ireversibile ale ficatului.

Ţinând cont că acest compus este frecvent folosit în băuturile răcoritoare consumate în cantitate mare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazină pot deveni extrem de grave. Doza maximă admisă pentru consum este de 0,75 mg./kg. iar în produsele alimentare 70 mg./kg. cu excepţia rahatului, unde doza admisă este de 30 mg./Kg. Cu alte cuvinte, dacă un producător introduce în băuturi răcoritoare cantitatea maximă de colorant - 70 mg./Kg. (echivalent litru) - atunci un copil de 30 de kg, de exemplu, care bea doi litri de suc, va ingera 140 mg. colorant, în timp ce doza maximă admisă pentru o persoană de 30 de kg. este de 22,5 mg.!     

Necesitatea unei intervenţii urgente se impune pentru a nu se repeta tragica experienţă americană cu aditivul E-425. Recent, Comitetul permanent pentru reţeaua alimentară şi sănătatea animală al Uniunii Europene s-a pronunţat, după decesul mai multor copii, pentru o suspendare de urgenţă a comercializării produselor sub formă de jeleu ce conţin aditivul alimentar E-425. Numit şi Glucomannan, E-425 este folosit în unele ţări ca agent “de gelificare” în produsele alimentare. Acest comitet european a propus suspendarea utilizării acestui aditiv în industria alimentară, în urma decesului prin sufocare a mai multor copii din S.U.A. şi Canada, după ce aceştia au consumat mai multe cutiuţe cu jeleuri care conţineau E-425.

De curând (iulie 2002), Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti a recomandat populaţiei să renunţe la sucuri, pentru că sunt pline de substanţe chimice, de aditivi toxici pentru organismul uman.

Într-o conferinţă de presă, Sebastian Dumitrache, specialist în “E”-uri la Institutul de Sănătate Publică, a recomandat populaţiei să renunţe la sucuri, pentru că sunt produse cu coloranţi sintetici, şi să se îndrepte către apa minerală sau către ceaiurile din plante: “Este bine să nu folosiţi “E-urile” sintetice care se regăsesc în multe sucuri. Plătiţi mult şi nu aveţi beneficii nutriţionale. Cea mai sănătoasă este apa pură şi ceaiurile din plante!”.

Pe 24 iulie a.c., directorul Direcţiei de Sănătate Preventivă Gheorghe Mencinicopschi a publicat o listă a                E-urilor (aditivi alimentari folosiţi în industria alimentară) care sunt periculoşi pentru sănătatea umană:

E 102 - Tartrazină, un colorant galben de sinteză, folosit la sucuri. Este puternic alergen.

E 120 - Coşenilă, un colorant roşu, puternic alergen. Consumul trebuie evitat, mai ales de copii.

E 211 - Benzoat de sodiu. Cancerigen.

E 225 - Sulfit de potasiu, un conservant iritabil al tubului digestiv.

E 251 şi E 252 - Nitratul de sodiu şi cel de potasiu sunt conservanţi cancerigeni, regăsiţi în special în mezeluri. Pot provoca moartea.

E 123 - Amarant, colorant roşu, alergen şi cancerigen.

E 321 - BHT, antioxidant regăsit în margarine. Creşte colesterolul.

E 339 - Ortofosfaţi de sodiu şi derivaţi ai acestora. Încetineşte procesul digestiv.

 

Băuturile energizante dăunează danturii

Se consideră că băuturile energizante şi cele pentru sportivi reuşesc pe termen scurt să potolească setea şi să-i facă pe cei care le consumă să se simtă în formă (aşa cum producătorii prezintă în toate reclamele pentru aceste produse), însă consumul acestor băuturi generează pe termen mai lung efecte negative pentru sănătate (din păcate, despre acest aspect reclamele nu spun nimic, consumatorii fiind lăsaţi să afle singuri...).

Lista efectelor nedorite pe care le au aceste băuturi răcoritoare (de fapt anumite substanţe - înlocuitori ai unor  gusturi şi arome naturale - pe care acestea  le conţin pentru a scădea costurile de producţie, păstrare şi comercializare) a fost completată recent şi de preşedintele Asociaţiei Stomatologilor Australieni, Andrex Barnes, care a spus că aşa-numitele băuturi “soft”, cu conţinut scăzut de alcool, cât şi băuturile pentru sportivi au un conţinut ridicat de zahăr, acizi şi cofeină, adică “reţeta” perfectă pentru “dizolvarea” dinţilor. Băuturile bogate în cofeină stimulează sucurile gastrice, crescând pofta de mâncare şi prelungind perioada de expunere a dinţilor la acţiunea toxică a zahărului şi acizilor.

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

Fast-food-urile “omoară” America

Locuitorii din Statele Unite petrec mai mult timp, pe parcursul unui an, mâncând în fast-food-uri decât vizionând filme la cinematografe, citind cărţi şi ziare sau ascultând muzică acasă. În ceea ce priveşte costurile acestei “distracţii”, americanii au cheltuit anul trecut mai mult de 110 miliarde de dolari pe burgers şi pui prăjit adică, cu 104 miliarde de dolari mai mult decât în 1970.

Consumul acestor produse şi al băuturilor acidulate şi îndulcite aferente dăunează în mod egal adulţilor şi copiilor, fiind una din cauzele obezităţii,  diabetului, bolilor de inimă şi uneori chiar a infectării cu bacteria E-coli. Potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, în această ţară (Statele Unite ale Americii) mor anual 300.000 de  oameni din cauza obezităţii.      

Unii medici din SUA consideră faptul că fast-food-ul câştigă teren în şcoli drept  un lucru care ar trebui să-i îngrijoreze pe americani deoarece “obiceiurile culinare se formează în tinereţe, iar dacă copiii sunt astfel crescuţi ei se vor îngrăşa de mici şi vor avea de luptat toată viaţa cu efectele nedorite ale obezităţii”, e de părere un medic din Statele Unite. Aceiaşi medici  spun că produsele fast-food - ce constau în principal din burgeri şi prăjeli, deşi  nu sunt singura cauză a obezităţii, reprezintă totuşi un factor principal al îmbolnăvirii.

 

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

Obezitatea - boala occidentului

Fără să mai luăm în calcul S.I.D.A. şi cancerul, două din bolile care decimează populaţia globului, societatea occi-dentală de azi este grav ameninţată de o boală mult mai tragică, ce ucide 300.000 de oameni în fiecare an, şi care ar putea deveni cea mai mare preocupare a medicinei în noul mileniu: obezitatea, care la o privire mai atentă este de fapt rezultatul unei conjuncturi sociale şi economice ce supune omul modern la multiple tensiuni psihice care îl limitează  şi care treptat ajung să deţină controlul asupra propriei sale vieţi.

Pas cu pas, problema intră în dezbaterile publice. O conferinţă de două zile, organizată sub auspiciile Oficiului Naţional de Audit din Marea Britanie, a fost dedicată acestui subiect, după ce la începutul lunii ianuarie oficiali din partea guvernului britanic atrăseseră atenţia asupra importanţei şi gravităţii problemei. Astfel, unul din cinci britanici şi 13% dintre copiii lor se îndreaptă spre obezitate, număr triplat faţă de cel de acum 20 de ani.

De cealaltă parte a Atlanticului, doctorii americani au tras şi ei un semnal de alarmă, spunând că 60% din populaţia SUA este grasă sau obeză, în ciuda repetatelor avertizări din mass-media.

«Moarte lentă», dar sigură, obezitatea omoară. An de an, evidenţa arată că simplul fapt de a fi gras scade speranţa de viaţă, oamenii care suferă de obezitate sau care sunt deasupra greutăţii normale suferind, în gene-ral, ori de unul din cele două tipuri de diabet, ori de boli de inimă, cancer de colon şi cancer ovarian,  fiind frecvent expuşi şi la atacurile cerebrale. Lupta contra obezităţii de abia a început, şi va fi o luptă greu de dus.

Costul tratării acestei boli, direct şi indirect, ajunge în orice ţară capitalistă la fabuloasa sumă de 4 miliarde de dolari, anual. Guvernele din toată lumea au început campanii de instruire a populaţiei în privinţa obiceiurilor culinare şi pentru combaterea  vieţii sedentare pe care suntem toţi nevoiţi să o ducem, iar doctorii au început să se preocupe de posibilitatea tratării obezităţii ca o boală propriu-zisă, o boală ce necesită tratamente medicale susţinute.

Viaţa de familie deficitară este una din cauzele acestei probleme. Majoritatea copiilor devin obezi din cauza lipsei de activitate şi exerciţiu fizic, din cauza timpului îdelungat petrecut în faţa calculatorului şi a televizorului şi, nu în ultimul rând, din cauza mâncării de tip “fast-food”. În acelaşi timp, puţine familii reuşesc să impună ore fixe de masă, părinţii fiind nevoiţi să lucreze până seara târziu. În aceste condiţii este nevoie de prepararea rapidă a mâncării, de folosirea produselor semipreparate cu conţinut ridicat de grăsimi şi conservanţi. Astfel, condiţiile pentru proliferarea obezităţii sunt îndeplinite, societatea de azi oferind puţine alternative pentru o viaţă sănătoasă.

Deşi sfaturile în domeniu au invadat revistele de profil, şi nu numai, rezultatele mediatizării problemelor legate de obezitate întârzie să apară, în mare parte din cauza faptului că oamenii sunt «prizonierii» unor obiceiuri pe care le dictează societatea şi mediul. Nu ar fi corect să descriem obezitatea ca rezultatul vieţii particulare a unui singur individ sau a iresponsabilităţii acestuia, deoarece majoritatea indivizilor sunt victimele forţelor sociale şi economice. Obezitatea este o consecinţă directă a faptului că societatea ne interzice (indirect) controlul asupra timpului şi că producătorilor li se permite vânzarea agresivă a produselor alimentare nesănătoase. Pe scurt, obezitatea este rezultatul inconştienţei şi a ignoranţei oamenilor zilelor noastre.

 

Mâncarea dăunează grav sănătăţii

Probabil nu va trece mult timp până ce pe unele produse alimentare va fi inscripţionat: “Atenţie, acest produs conţine o cantitate de grăsimi mai mare decât cea pe care o fiinţă umană ar trebui să o consume într-o săptămână!”, notează cotidianul The Independent.

Industria fast-food-ului american tremură deja căci avocatul John Banzhav se întoarce. După combaterea tutunului, el a găsit o nouă cauză dreaptă: combaterea publică vehementă a produselor alimentare care determină apariţia obezităţii. Acest avocat american, foarte cunoscut peste Atlantic, a fost primul care a acţionat în judecată industria tutunului, în anii 196o, din cauza consecinţelor nefaste ale tabagismului.

Atunci, datorită acţiunilor îndrăzneţe ale acestui avocat, statele americane au obţinut, de la cele mai importante fabrici producătoare de ţigări, sute de milioane de dolari pentru a compensa costurile medicale ale fumatului.

Astăzi, John Banzhav revine în scenă cu un nou obiectiv: combaterea industriei fast-food-urilor. Într-adevăr, americanii nu încetează să se îngraşe: 6l% din ei sunt supraponderali  (faţă de 46%, la sfârşitul anilor ’70). Pentru SUA, obezitatea reprezintă o factură medicală de 117 miliarde de dolari pe an. Potrivit unui best-seller publicat anul trecut de către Eric Schlosser, “Fast Food Nation”, americanii cheltuiesc mai mult pentru slăbit decât pentru cinema, cărţi, presă, video şi muzică la un loc. Însă, se întreabă ziarul britanic, producătorii de alimente care îngraşă, industriile de ambalaje şi de publicitate pot într-adevăr să fie făcute responsabile de această problemă?

Cum se poate dovedi că un atac de cord al domnului X a fost provocat de o “orgie” de hamburgeri sau de o “supradoză” dintr-un alt aliment? Abordarea lui Banzhav este graduală, urmărind să surprindă întreg contextul problemei:

- omisiuni de avertismente pe etichete

Este vorba de incriminarea unor inscripţii incomplete sau eronate privind conţinutul, aflate pe ambalajele produselor. Aceasta este baza de plecare pentru toate procesele actualmente în curs, cele mai multe acuzând prezenţa grăsimilor ascunse printre ingrediente.

- a doua etapă, mai dificilă, constă în acuzarea întreprinderilor că fac declaraţii false pe etichete

- a treia etapă constă în reproşarea omisiunii unor avertismente privitoare la riscurile sanitare.

- ultima etapă (din păcate, încă îndepărtată) va fi atacarea industriei fast-food în ansamblu, pentru a da socoteală de toate cazurile de diabet, aterioscleroză şi atacuri cardiace pe care le provoacă. Aşteptând ca această acţiune să devină realistă, John Banzhav pregăteşte strategii similare celor folosite în campania împotriva tutunului ce urmăreşte să solocite forurilor de stat creşterea impozitelor pentru industria fast-food-ului, care îşi atrag clienţii în primul rând prin preţuri scăzute. Banzhav nu pretinde că strategiile sale vor putea să rezolve în totalitate problema obezităţii. Ca şi în campania împotriva tutunului, ideea sa este că procesele eficace trezesc opinia publică, mult prea pasivă, şi determină pe conducătorii marilor concerne industriale să-şi schimbe compor-tamentul.

Bineînţeles, există mari interese de a opri campania anti-obezitate, notează The Independent. Argumentul principal al celor care susţin industria fast-food-ului este lăsarea consumatorilor să mănânce ce vor. Dar această libertate este într-adevăr reală? În America, înmulţirea producătorilor de fast-food a redus diversitatea alimentară. Piaţa de hamburgeri a pătruns în şcoli şi chiar în spitale!

Cea mai mare rezistenţă la campania anti-obezitate provine, PARADOXAL, ...chiar de la obezi!

O mişcare numită «Fat power» (Puterea graşilor) se dezvoltă pe zi ce trece. Aceasta afirmă că orice tentativă de slăbire a graşilor duce la discriminare. Printre altele, graşii cer guvernului şi industrialilor să facă schimbări... pentru ca restaurantele, mijloacele de transport în comun şi maşinile să se adapteze gabaritului lor...

Puţini ştiu însă că în spatele acestor mişcări sunt tot interesele marilor companii de produse tip fast-food care nu fac altceva decât să manipuleze oamenii aflaţi într-o stare confuză creându-le speranţe deşarte, cum ar fi aceea că graşii îşi vor rezolva problemele atunci când societatea îi va accepta ca “normali”. Modificările la nivel social pe care aceste mişcări “pro-obezitate” le cer nu vor reduce însă numărul cazurilor de infarct, diabet sau cancer. Din păcate, atunci când multe dintre persoanele obeze îşi vor da seama de acest lucru, s-ar putea să fie cam târziu...

 

Mai bine să fie mâncarea gustoasă decât sănătoasă

Se pare că un rol important în problema obezităţii îl joacă lipsa unor cunoştinţe necesare în domeniu. Trei sferturi din cei abordaţi într-un sondaj de opinie realizat în Germania au confirmat că nu cunosc cum ar trebui să se hrănească     într-un mod sănătos.

În privinţa hranei, germanii pun plăcerea înaintea sănătăţii - potrivit unui sondaj realizat la solicitarea revistei farmaceutice de specialitate Apotheken Umschau. Din cele 2.575 de persoane chestionate, 69% au declarat că singurul criteriu de a alege un produs alimentar este gustul.

În România, peste 60% din români mor din cauza arteriosclerozei, prin infarcte cardiace (toate provocate de o alimentaţie neadecvată, bazată în principal pe conservanţi şi alţi aditivi sintetici) sau accidente vasculare cerebrale, iar în lume, fiecare al doilea individ din rasa albă moare din cauza  arteriosclerozei.

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

FUMATUL

“Mulţi vor pieri pentru că se vor intoxica cu fumul frunzelor otrăvi-toare…, datorită ignoranţei lor…”

(cap. 40 din Linga Purana - cca. sec. XII-IV î.H)

Poate cea mai evidentă pată neagră pe obrazul umanităţii, indiciul cel mai semnificativ al gravei stări de ignoranţă şi prostie crasă în care aceasta se complace, proba cea mai clară a faptului că trăim în Kali Yuga, epoca maximei decăderi a fiinţei umane, este fumatul.

Zilnic în drumurile noastre ne întâlnim cu anunţuri ultraspaţioase, superluminoase, ce anunţă avantajele incredibile oferite de ultimele mărci de ţigări: filtrele performante, “14 într-unul”etc, etc. Dar sfidarea cea mare vine în finalul reclamei când apare scris: “Cf. C.E., Dir. 89/466 C.E.E.: Fumatul dăunează grav sănătăţii”. Adică, chipurile,  am fi avertizaţi în mod oficial de forurile de răspundere europene (Consiliul European şi Comisia Europeană) că fumatul ar fi periculos pentru sănătate.

Prima întrebare, de bun-simţ elementar, este: de ce se mai comercializează ţigări, când tutunul este cunoscut ca fiind nociv şi profund dăunător pentru sănătatea omului? Ce diferenţă există între tutun şi drogurile interzise, când atât acestea cât şi tutunul omoară oamenii, la fel de eficient (deşi poate mai lent, în cazul tutunului)? Nu este aceasta o mostră evidentă a criminalei indiferenţe a autorităţilor, şi mai ales a stupizeniei în care umanitatea se complace cu desăvârşire?

Iată câteva cifre (publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii): în fiecare an se fumează peste 6 miliarde de ţigări. În fiecare an au loc în lume peste 3 milioane de decese datorate tutunului. Estimările arată că, dacă actualele tendinţe persistă, tutunul va cauza aproximativ 10 milioane de decese pe an. Tutunul ucide în fiecare an mai mulţi oameni decât reuşesc să o facă accidentele rutiere, incendiile, celelalte droguri , S.I.D.A. şi crimele la un loc.

 

În România: ţigările de lux, mai ieftine cu până la 30%

În faţa ofensivei relativ timide a factorilor de decizie (interzicerea fumatului în locurile publice, restricţii la publicitate în presa scrisă şi audio-video), companiile străine producătoare de ţigarete pentru  România au trecut la ofensivă stabilind ieftinirea unor mărci pentru a nu-şi pierde clienţii. Două companii străine de tutun au decis ieftinirea ţigărilor lor cu 30%. Din 17 mai 2002, Philip Morris a scăzut preţul  ţigărilor Marlboro, iar din 20 mai British American Tabacco a luat aceeaşi decizie pentru mărcile Kent, Lucky Strike, Pall Mall şi Hollywood.

“Am ajuns la concluzia că ţigările Marlboro trebuie să fie mai accesibile consumatorilor adulţi din România”, a motivat conducerea companiei.

Reacţia persoanelor responsabile nu    s-a lăsat aşteptată: prof. dr. Radu Negoescu, organizatorul campaniei “Lasă-te de fumat” este de părere că: “Ceea ce fac aceste companii internaţionale este de o neruşinare fără limite. Cu forţa financiară pe care o au ele vor să asasineze România, o Românie care deja are 40% din populaţie care fumează, procent într-o continuă şi alarmantă creştere. De exemplu, în 1994 procentul fumătorilor era de doar 28% şi ne găseam sub media europeană. Şi aşa ţigările erau şi sunt şi acum cele mai ieftine la noi, comparativ cu ţările avansate.”

 

Nicotina “prăjeşte” neuronii, alterând procesele de învăţare şi memorare

Conform unui studiu dat publicităţii în cotidianul francez Liberation, nicotina ar putea reduce (sau inhiba) producerea neuronilor.

Efectele stimulatoare de moment ale nicotinei asupra creierului fuseseră de multă vreme demonstrate. Acum, însă, în urma studiului efectuat pe şobolani, în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (I.N.S.E.R.M.), au fost descoperite şi efectele pe termen lung ale acestei mult incriminate substanţe conţinute de tutun.

Nu numai că nicotina ar reduce producerea de neuroni, ci, mai rău, se pare că în situaţia de sevraj (stare ce urmează abandonării consumului drogului respectiv, în speţă ţigara), marii fumători suferă o alterare a mecanismelor cerebrale ale învăţării şi memorării. Acest fapt duce la ipoteza că un consum de durată a nicotinei are efecte nocive asupra creierului.

Cercetările au fost realizate pe o porţiune a creierului în care neuronii sunt produşi pe parcursul întregii vieţi a rozătoarelor de laborator. S-a observat că, odată cu creşterea dozei de nicotină, se diminuează tot mai mult procesul de producere neuronală.

Dozele de nicotină administrate şobolanilor sunt apropiate - proporţional cu greutatea lor - de cele absorbite de fumători, au precizat cercetătorii respectivi. Descoperirea e de natură să-i descurajeze definitiv pe fumători, conchide ziarul parizian.

Statistici

Un studiu realizat recent în România a relevat că 39% dintre femei sunt fumătoare (în timp ce în 1989 procentul era doar de11%). Peste 72% din bărbaţi au declarat că fumează, dar numai 54% dintre ei s-au apreciat ca fumători activi. În România, bărbaţii fumează de trei ori mai mult decât femeile.

În ceea ce priveşte fumatul zilnic, studiul Institutului Naţional de Statistică evidenţiază faptul că un sfert din populaţia ţării noastre de peste 15 ani fumează zilnic. Mai concret, conform Centrului Naţional de Statistică Medicală, în 2001 fumau 36% din români (faţă de 25% în 1989). În Bucureşti, conform studiului realizat de echipa dr. Florin Mihălţan, a reieşit că în acest an -2001- fumau 49% dintre bărbaţi şi 36% dintre femei!

Ponderea cea mai mare de fumători zilnici este la grupa de vârstă 25-54 ani, iar peste jumătate din bărbaţii fumători au căzut pradă acestui viciu de la vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.

 

Fumatul şi disfuncţiile erectile

 

Un studiu efectuat la Clinica de Endocrinologie a Spitalului Universitar “Sfântul Spiridon” din Iaşi demonstrează că tutunul scade fertilitatea şi calităţile fecundante ale spermei, ea fiind o cauză majoră de impotenţă la bărbaţi şi inducând menopauza precoce la femei.

Profesorul universitar dr. Voichiţa Mogoş, endocrinolog specialist în sexologie, demonstrează prin acest studiu că fumatul conduce la impotenţă deopotrivă în rândul bărbaţilor tineri şi vârstnici. Iată ce declară aceasta:

Fumatul afectează trei elemente esenţiale: vascularizaţia locală, inervaţia locală şi un factor catalizator, o enzimă care la nivelul vaselor peniene care duce la formarea principalului mediator al erecţiei - monoxidul de azot. Concentraţia acestei enzime (care are un efect similar pastilei de Viagra) este net scăzută datorită fumatului. 

“În urmă cu un an am făcut un studiu amănunţit pe 450 de subiecţi a căror performanţă erectilă a fost testată cu ajutorul injectării de papaverină. Acesta este un test extrem de utilizat, care conduce la dilataţia reflexă a vaselor din corpii cavernoşi ai penisului, declanşând erecţia ori de câte ori este posibil. Am constatat că subiecţii tineri, care erau psihogeni, ar fi trebuit să reacţioneze pozitiv deoarece sistemul anatomic şi funcţional era bine pus la punct. Ei bine, toţi marii fumători testaţi, care fumau zilnic peste 20 de ţigarete, au răspuns ca şi cum vascularizaţia locală a lor ar fi fost afectată, deşi erau tineri şi nu aveau alţi factori de risc:  nu erau hipertensivi sau diabetici, nu aveau modificări ale concentraţiei grăsimilor în sânge.  Concluzia acestui studiu este că fumatul reprezintă un factor de risc esenţial, alături de vârstă, ateroscleroză, modificarea grăsimilor în sânge, diabetul zaharat. Aceasta a fost dovada că fumatul reprezintă cauza acestei afecţiuni.

Fumatul afectează anual 430.000 de americani, adică de trei ori mai mult decât numărul de pasageri ai unui Boeing care s-ar prăbuşi în fiecare zi. 15% din rata mortalităţii în Franţa este determinat  de tabagism. Indirect, prin complicaţiile sale, ţigara “omoară” anual mai multe femei decât cancerul mamar.”

Fumatul şi pierderea vederii

“Fumatul este o cauză principală a orbirii”, anunţă ziarul Canberra Times. Cercetătorii de la Universitatea Naţională Austra-liană şi de la Universitatea din Sydney estimează că 20% din toate cazurile de orbire înregistrate în rândul australienilor care au  vârsta de peste 50 de ani se datorează fumatului. Cercetătorii au făcut referire la unele studii efectuate în Australia, Statele Unite şi Europa care arată că, în cazul fumătorilor, riscul de a suferi de degenerare maculară datorată vârstei este de două până la cinci ori mai mare decât în cazul nefumătorilor. Dr. Wayne Smith, de la Universitatea naţională Australiană, propune ca pe pachetele de ţigări să se scrie avertismentul: “Fumatul este cauza principală a orbirii dumneavoastră”.

Fumătorii francezi, în pragul crizei de nervi

Potrivit unui studiu recent al Institutului Naţional Francez de Statistică şi Studii Economice (INSEE), dependenţii de tutun din această ţară ar fi caracterizaţi de o stare de anxietate, insomnie, rezistenţă scăzută la boli, de o activitate fizică redusă şi o mai mică preocupare în privinţa alimentaţiei, spre deosebire de nefumători, care sunt mai liniştiţi, mai puţin bolnăvicioşi, dorm mai bine, sunt mai înclinaţi să facă mişcare şi mai atenţi la ceea ce mănâncă, notează o ediţie recentă a cotidianului parizian Liberation.

Potrivit lui Christel Aliaga, autoarea studiului francez efectuat pe un eşantion de 5200 persoane în vârstă de peste 15 ani şi publicat în ultimul buletin al institutului francez menţionat, “o treime dintre nefumătorii din grupa de vârstă 15-45 de ani declară că starea sănătăţii lor este foarte bună, faţă de aproximativ un sfert dintre fumătorii din acelaşi grup de vârstă”. În aceeaşi categorie de vârstă, peste patru din zece fumători “înrăiţi”, care fumează zilnic, spun că sunt nervoşi, diferenţa de stres dintre dependenţii de tutun şi cei care nu au acest viciu fiind deosebit de pregnantă la bărbaţi.

Fumatul poate duce la autism

Femeile care fumează în timp ce sunt însărcinate se expun riscului ca bebeluşii lor să prezinte autism în proporţie de 40%.

Cercetătorii au comparat cazul a 400 de copii autişti cu 2000 de copii sănătoşi născuţi în aceeaşi perioadă. Riscul de autism creşte în cazul copiilor născuţi de mame fumătoare, deoarece fumatul opreşte furnizarea de sânge de la mamă către făt şi astfel nicotina ar putea bloca circulaţia spre şi de la creierul acestuia. Studiul a fost publicat în ziarul “Daily Mirror”, care citează un ziar de specialitate din Suedia, şi a fost realizat de Karolinska Institute din Stockholm.

“Beneficiile” tutunului

11% din persoanele care fumează fac cancer. Fumatul nu conduce doar la instalarea cancerului la plămâni (deşi în acest caz fumătorii sunt de 20 de ori mai expuşi decât nefumătorii: din zece cazuri de cancer la plămâni depistate, în nouă cazuri este vorba de fumători), dar adesea fumătorii fac cancere de gât, de esofag, stomac, pancreas, col uterin, ficat şi chiar leucemie.

Cei care combină fumatul cu consumul de alcool pot ajunge la grave disfuncţii sexuale, anume la dispariţia potenţei, în ciuda faptului că unii se află în floarea vârstei, afirmă prof. dr. Cristian Didilescu, director general adjunct al Laboratorului de Ana-tomie Patologică al Institutului de Pne-umologie “Marius Nasta” din Bucureşti. 

 

Fumatul pasiv reduce inteligenţa copiilor

Copiii care stau pe lângă fumători întâmpină probleme de citire şi greutăţi la scris. Dacă un părinte fumează chiar mai puţin de un pachet de ţigări pe zi, coeficientul de inteligenţă al copilului său scade cu cel puţin două puncte. La Centrul Medical din Ohio s-a făcut un studiu pe 4.399 de tineri între 6 şi 16 ani, la care, pe lângă testele de inteligenţă şi de citire, s-au luat şi probe de nicotină din sânge. Rezultatele obţinute au condus foarte clar la concluzia că fumatul pasiv este una din cele mai grave probleme sociale.

 

Beneficiile imediate ale renunţării la fumat

În 8 ore din momentul în care s-a renunţat la ţigară oxigenarea sângelui revine la normal şi încep să fie diminuate riscurile de infarct miocardic.

În 24 de ore monoxidul de carbon este eliminat din corp.

În 48 de ore nicotina nu mai este detectabilă în sânge.

Într-o săptămână simţul gustului şi al mirosului se ameliorează.

În 3-9 săptămâni dispar problemele de respiraţie.

Într-un an se reduce la jumătate riscul bolilor de inimă.

În 10 ani acelaşi lucru se petrece cu posibilitatea de a face cancer la plămâni.

În 15 ani probabilitatea de infarct o egalează pe cea la care e supus un nefumător convins.

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

ALCOOL

“Popoarele creştine sunt îndobitocite de băutură. Închipuiţi-vă dobitoacele acelea umane îmbibate de alcool,  cărora li se dă dreptul de a bea fără măsură…”

(Protocoalele Înţelepţilor Sionului, Primul protocol francmasonic)

 

Doar luxemburghezii ne întrec: românii sunt  în topul celor mai aprigi consumatori de alcool din Europa

Românii ocupă locul al doilea în topul celor mai mari consumatori de alcool din Europa, fiind întrecuţi doar de locuitorii statului Luxemburg, arată studiul “World Drink Trends 2002” (realizat pe baza statisticilor provenite din 100 de state, principala sursă de inspiraţie folosită de marile agenţii de publicitate pentru pregătirea campaniilor de vânzări), citat de cotidianul The Irish Times (ediţia din 30 martie 2002).

Potrivit raportului pentru anul 2002 privind tendinţele din domeniul consumului general de băuturi pe bază de alcool, România este urmată de Portugalia şi Irlanda, în timp ce la capitolul băutorilor de bere, Republica Cehă ocupă locul fruntaş, cu un consum de 153 de litri pe cap de locuitor pe an, urmată de Irlanda de Nord.

În U.E. s-a consumat alcool în valoare de 135 de miliarde de dolari, iar în Romania în valoare de 300 milioane de dolari. Un sondaj de opinie realizat de compania britanică Datamonitor, în şapte ţări europene, justifică acest consum enorm prin faptul că  alcoolul este produsul preferat al oamenilor pentru diminuarea stresului sau pentru relaxare la sfârşitul zilei!

 

Românii şi slovacii beau foarte multă bere şi votcă

România şi Slovacia sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est care au înregistrat în anul 2001 o creştere semnificativă a consumului de bere şi votcă, în dauna consumului vinurilor. Potrivit unui studiu efectuat la cererea unor renumiţi producători de bere, în România, consumul de bere a fost de 12,4 milioane de hectolitri în anul 2000, fiind preconizat să crească la 13,2 milioane în anul 2004 şi la aproape 14,5 milioane în anul 2008. În ceea ce priveşte consumul de votcă, în România, pe cap de român se consumă - oficial - 25 de litri de votcă, dar statisticile nu iau în calcul consumul votcii contrafăcute, care este băută în cantităţi industriale de români. Deasupra României, Slovaciei şi Poloniei, la capitolul consumului de votcă, se află Rusia şi Finlanda.

Statistici îngrijorătoare

În “Strategia de Dezvoltare a României”, elaborată în 2002, se arată că, în ceea ce priveşte stilul de viaţă al românilor, 56% dintre români consumă alcool; dintre aceştia, 37% consumă ocazional, restul de 19% fiind reprezentat de băutorii cronici de alcool. În medie, un român bea săptămânal 11,1 litri de alcool sub formă de “tărie”.

În Rusia, situaţia alcoolismului este astăzi şi mai dramatică, chiar dezastruoasă. După cum se precizează într-un studiu publicat în The Times, 40% dintre ruşi sunt alcoolici inveteraţi. În plus, peste 60% din decesele survenite la oamenii cu vârste cuprinse între 20-25 ani se datorează direct sau indirect  alcoolului; cei mai mulţi dintre aceşti împătimiţi ai alcoolului mor în stare de beţie. Cele mai multe cazuri de deces se înregistrează în ziua de luni, iar sâmbăta au loc 80% din crimele comise în urma consumului exagerat de alcool. Poate şi din aceste cauze populaţia rusă are cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa, durata medie de viaţă a ruşilor nedepăşind 57 de ani!

 

PERSPECTIVE

Dacă oamenii ar fi dispuşi să adopte câteva modificări simple, de bun simţ, în alimentaţia şi modul lor de viaţă, renunţând la consumul de carne şi alcool, 70 până la 80% din totalul cancerelor de care suferă la ora actuală populaţia planetei ar putea fi prevenite.

Aproape 90% din cancerele de la nivelul plămânilor, esofagului, gâtului, buzelor, limbii ar putea fi evitate prin simpla renunţare la fumat. 

50% din cancerele de colon ar dispărea dacă s-ar renunţa la excesele alimentare de grăsimi şi alimente   iritante.

 

Alimentatie, Alcool, Alimente cancerigene, Băuturi, Fumatul, Obezitatea, Fast Food , Sexualitate

 

SEXUALITATE

Motto: “De ce femeile nu clipesc în timpul preludiului?

Nu au destul timp…”

(Banc contemporan despre actul amoros obişnuit)

Disfuncţiile sexuale afectează   milioane de bărbaţi

Un studiu, realizat pe baza datelor adunate din 28 de ţări pe un larg eşantion compus din 26.000 de bărbaţi şi femei, indică faptul că în S.U.A. aproximativ 30 de milioane de bărbaţi sunt afectaţi de disfuncţie sexuală (definită ca “incapacitatea de a obţine şi/sau de a menţine o erecţie suficientă pentru realizarea unui act sexual satisfăcător”), motiv pentru care disfuncţia sexuală este recunoscută ca o problemă de sănătate publică. La nivel mondial, pentru anul 2005 se apreciază că 411 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani vor acuza disfuncţie erectilă.

Potrivit aceluiaşi studiu, în România, aproximativ 25% dintre bărbaţii de peste 35 de ani acuză într-un anumit grad disfuncţie erectilă, adică aproximativ 1.300.000 de bărbaţi; aceasta înseamnă că cel puţin pentru tot atâtea femei actul amoros este frustrant, departe de a fi împlinitor, relaxant. În plus, există alţi 1.200.000 de bărbaţi care suferă de ejaculare precoce. Dintre cei 1.300.000 de bărbaţi care suferă de disfuncţie erectilă, 94% spun că fumează sau au o maladie asociată acestui viciu. Doar 17% dintre cei care au declarat că suferă de o disfuncţie erectilă s-au adresat unui medic şi numai 7% au urmat un tratament.

Un alt fenomen îngrijorător este creşterea numărului de cupluri tinere infertile. Mai mult, investigaţiile demonstrează scăderea calităţii spermei, ceea ce reprezintă una dintre cauzele scăderii natalităţii.  

 

Hamsterii, mai fertili ca bărbaţii britanici

Un studiu realizat de o agenţie londoneză de protecţie a mediului arată că bărbaţii britanici au ajuns să fie mai puţin fertili decât, spre exemplu, hamsterii (animale din familia rozătoarelor)!

Situaţia se înrăutăţeşte pe an ce trece şi de vină, spun specialiştii, este poluarea rezultată în urma dezvoltării industriale, ce afectează calitatea apei, producţiile agricole şi terenurile de păşunat, datorită folosirii intensive a pesticidelor şi chimicalelor, ceea ce are consecinţe profund negative asupra calităţii alimentaţiei omului cotidian.

De exemplu, numai în Scoţia în ultimii 30 de ani fertilitatea în cazul cuplurilor umane a scăzut cu 25%. De altfel, bărbaţii englezi au ajuns să producă doar o treime din cantitatea de spermă comparativ cu cea a unui hamster, păstrând evident proporţiile.

Aceeaşi situaţie dramatică se întâlneşte nu numai în Marea Britanie, ci şi în alte ţări europene, dintre care, printre cele mai afectate, se numără şi Germania.

Viaţa sexuală plictisitoare este o “problemă globală”

Viaţa sexuală a omului modern a devenit prea monotonă, iar actul amoros plictisitor s-a transformat într-o problemă globală.

Un grup de cercetători, specialişti în psihologie şi sociologie, susţine că cele mai multe femei mondene se gândesc la fuziunea amoroasă ca şi cum ar fi vorba de o banală invitaţie la ceai.

Într-un articol apărut în publicaţia The Jurnal of Mundane Behavior experţii americani şi britanici care au realizat studiul au explicat că până şi pornografia specializată este catalogată drept plictisitoare, oamenii considerând mai atractive secvenţele “reale” cu amatori, decât imaginile “lucrate”, cu profesionişti.

Experţii estimează că problema este provocată de stilul de viaţă monden şi de faptul că “suntem prea obosiţi pentru a mai face dragoste”. Noutatea şi dorinţa au fost înlocuite de rutină şi întrebări de genul: “O putem face înainte de zece seara?”, “Trebuie să-mi scot şi şosetele­?”, sau “Pot sta pur şi simplu şi să faci tu toată treaba?”

Când fac dragoste, femeile se gândesc la serviciu

Deseori femeile atunci când fac dragoste sunt cu gândul în cu totul altă parte, se arată într-un sondaj realizat în Marea Britanie, pe un eşantion de 500 de femei. Potrivit acestui sondaj, nu mai puţin de 69% dintre femei se gândesc de obicei în altă parte atunci când fac dragoste, de exemplu la serviciu. Astfel, 36% dintre ele încearcă să-şi dea seama la ce oră se vor trezi a doua zi dimineaţa, 31% îşi fac planuri de concediu şi 19% se gândesc la ce îmbunătăţiri să aducă în casă. Sondajul a mai indicat că atunci când fac dragoste 10% dintre femei se gândesc la altcineva decât la iubitul lor, iar 13% din ele au în minte lista cumpărăturilor săptămânale.

Un specialist în sociologie a explicat că această situaţie este determinată de  distanţarea femeii contemporane de relaţiile profunde întemeiate pe iubire. Se constată că tot mai multe femei sunt interesate exclusiv de sex, angrenându-se în relaţii ocazionale, bazate strict pe atracţia sexuală. Astfel aceste femei, creaţii artificiale ale “societăţii de consum”, se îndepărtează de  împlinirile sufleteşti durabile ce apar doar în relaţiile de cuplu întemeiate pe iubire. 

Preferinţe

Un sondaj de opinie realizat la Hong-Kong a relevat faptul că bărbaţii din această ţară preferă mai degrabă să meargă la cumpărături decât să facă dragoste! Astfel, doar 3% dintre cei intervievaţi au declarat că cea mai plăcută activitate este actul amoros; iar atunci când acesta are loc ar prefera să desfăşoare această “activitate” la locul de muncă sau pe plajele învecinate locului de muncă. Explicaţia sociologului ce a realizat acest sondaj a fost: “Pentru că bărbaţii îşi petrec întreaga zi la birou, ei preferă să facă dragoste acolo sau pe o plajă din apropiere, pentru a nu pierde prea mult timp”!?!

Fără telefon mobil italienii devin impotenţi

Într-un studiu realizat de o asociaţie a consumatorilor din Italia, a reieşit că majoritatea bărbaţilor din această ţară nu ar putea să trăiască fără telefon mobil. Mai mult decât atât, psihologii au descoperit că, dacă bărbaţii ar fi nevoiţi să nu mai folosească celularul, acest lucru i-ar afecta psihic atât de mult încât i-ar duce chiar la impotenţă! Printre alte efecte “negative” ce ar rezulta ca urmare a renunţării la celulare s-ar număra dispariţia poftei de mâncare şi instalarea depresiei...

La studiul amintit au participat 300 de voluntari. Şapte din zece dintre cei chestionaţi au declarat că telefonul mobil le dă o mai mare încredere în sine atunci când îl au asupra lor. Doar 30% dintre cei intervievaţi au afirmat că lipsa celularului nu le-ar afecta viaţa în nici un fel...

În concluzie, putem spune  că aceste comportamente anormale de oameni-roboţi, dependenţi de obiecte şi tratând actul amoros ca pe o obligaţie de serviciu, oameni ce s-au obişnuit să trăiască la “periferia” propriului suflet, permanent exteriorizaţi, furaţi de sufocantul ritm de viaţă cotidian, reflectă semnificativ gradul de alienare a omului contemporan faţă de natura sa originară, Divină.

“Ziua orgasmului”, în Brazilia

O lege aprobată în unanimitate de consilierii municipali din Esperantina, un orăşel din nordul Braziliei, a stabilit o “Zi municipală a dezbaterii despre orgasm”. Începând din 2002, în fiecare zi de 9 mai, cei 35.000 de locuitori ai oraşului vor fi invitaţi să discute despre metode de îmbunătăţire a plăcerii sexuale, mai ales pentru femei, care în cea mai mare parte se declară “nesatisfăcute”.   

După o anchetă privind sexualitatea femeilor din Esperantina, realizată de studenţii de la universitatea locală, situaţia a fost calificată drept “catastrofală”:  numai 28% dintre femeile chestionate au orgasm de fiecare dată când fac dragoste (Apare evident că femeile şi bărbaţii din Brazilia nu cunosc efectele remarcabile ale continenţei sexuale, una din cele mai eficiente soluţii pentru eliminarea definitivă a frustrărilor feminine, metodă ce constă în transmutarea şi sublimarea armonioasă a energiei sexuale în cadrul actului amoros, fără descărcare seminală pentru bărbat şi fără eliminarea potenţialului creator specific la femeie).

Consilierii locali au estimat că  insatisfacţia sexuală a femeilor duce la accese de gelozie, crize conjugale şi tragedii familiale, ceea ce reprezintă o problemă socială în oraş. “O dezbatere serioasă pe această temă va contribui la fericirea unei mari părţi a populaţiei“, au afirmat consilierii municipali, dar nici unul nu a recunoscut că ar fi direct implicat în această problemă. Primarul oraşului, Jose Inaldo Franco, a refuzat să se pronunţe în această direcţie: “Mi-e ruşine”, a recunoscut acesta.

Ideea “Zilei orgasmului” a plecat de la un fost consilier municipal, care se destăinuie: “Aveam o iubită foarte sexy, dar care avea nevoie de mult timp pentru a ajunge la orgasm. Încercam să prelungesc actul sexual cât mai mult, dar nu reuşeam întotdeauna”, a povestit el, fără complexe, unui ziar local. El a mai precizat că “problema începe adesea din cauza bărbaţilor care nu recunosc că suferă de ejaculare precoce sau chiar de impotenţă”.